Home Mat Perfekt påskelam med rødvinssaus

Perfekt påskelam med rødvinssaus

by siljesandberg

Det nærmer seg påske og fri, og da er det fast tradisjon hos oss å diske opp med lammelår eller lammestek på påskeaften. Det beste av alt med denne retten er at det praktisk talt gjør seg selv. Det viktigste er gode ingredienser og steketermometer. Da går det sjelden galt!

Med gode ingredienser mener jeg god kvalitet på kjøttet. Selvom du skal ha mange til bords velger jeg ofte to mindre steiker, enn én stor. Dette fordi det ofte blir mer fårete og ullen smak av de større lårene fordi dyret er tatt når det er eldre (større) og nærmer seg sau, ergo mer sauesmak. I tillegg velger jeg alltid fersk rosmarin til lam. Mye mer smak og friskhet enn i den tørkede på glass.

Langtidsstekt lammestek er mat som lager seg selv. Om du gir låret god tid i ovnen er belønningen mørt kjøtt som smelter på tungen. Sett lammelåret i ovnen, så lager det seg selv mens du gjør andre ting. Så kan du imponere gjestene med et smakfullt måltid de sent vil glemme. Jeg velger ofte rødvinssaus til rødt kjøtt, og det har blitt min “signatursaus”. Den passer perfekt til den søte lammesmaken.


For å langtidssteke et lam må du bruke lav temperatur. Jo lavere temperatur i ovnen, jo lenger tid trenger kjøttet. I denne oppskriften har jeg stekt kjøttet på 65-70 grader, og latt steika få bli i ovnen fra tidlig morgen til ettermiddag. 

Dersom du finner ut at middagsgjestene ikke er så langt unna og du fortsatt trenger flere timer, kan du øke temperaturen på stekeovnen mot slutten, og dermed korte ned tiden. 


0 comment
0

Du liker kanskje også

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: