Home Tips & triks Kitchen essentials- Asiatisk mat

Kitchen essentials- Asiatisk mat

by siljesandberg

Så langt tilbake jeg kan huske har jeg vært veldig glad i å lage mat. Fra barndommen av har jeg vært med mamma og bestemødrene mine på kjøkkenet. Jeg har snakket i timesvis med pappa om mat og delt erfaringer. Jeg elsket rakfisk som 2 åring og kan ikke huske å ha sagt «nei, det liker jeg ikke».

Men det var da jeg ble tenåring det virkelig blomstret, og jeg gikk fra å følge oppskrifter til å begynne å eksperimentere på egenhånd. Jeg får allikevel ekstremt mye inspirasjon av å lese oppskrifter og har en fin samling på 60-70 kokebøker, som stadig vokser!

Jeg tenkte jeg skulle dele mine tanker rundt hva jeg syns man bør ha som «basisvarer» eller kitchen essentials for å rocke det meste av oppskrifter, og kanskje tørre å eksprimentere. 
Min erfaring fra tidligere år var at jeg ofte skippet oppskrifter hvor det var mange ingredienser. Jeg tenkte «dette får jeg sikkert aldri bruk for igjen», «hva skal jeg liksom bruke fish sauce til senere?» Så feil kunne jeg ta! Det er en grunn til at disse ingrediensene står i oppskriften. De gir hele retten den prikken over i’en den fortjener.

Det gjør at retten går fra å være midt på treet, til at folk sitter med lukkede øyne når de spiser det du har laget.

Og derfor skal jeg nå gi dere min mening på hva du bør ha i skapet, som ofte er gjengangere på ingredienslistene til asiatisk mat! Mange av disse basisvarene har lang holdbarhet, du bruker litt av gangen, så det er ikke slik at du må kjøpe de ofte.

Pad thai med cashewnøtter

OLJER OG SAUSER
Sesamolje– har en søt, nøttete smak som passer godt i woker, til fisk mm.
Ketjap manis- den søte storebroren til kikoman soyasaus. Den er fyldigere, sortere i fargen, og er fantastisk i blanding med salt soyasaus. Ketjap Manis er den søteste og mest populære soyasausen i Indonesia.
Soyasaus-basen og saltet i asiatisk matlaging. Tror nesten aldri jeg har sett salt i en asiatisk oppskrift, der bruker man soyasaus.
Fish sauce– Bruker jeg ofte i kombinasjon med soyasaus. Asiatisk fiskesaus brukes som salt i det thailandske kjøkkenet, og sørger for den autentiske smaken. Fiskesaus er laget av fermenterte, saltede ansjos. Det lukter fy, så ikke bli skremt. Men det gjør hele greia!
Oystersauce– Denne sausen er laget av østers. Den brukes på samme måte som soyasaus til wokede grønnsaker, kjøtt og fiskeretter. 
Hoisinsaus– er kraftig og søt og tyktflytende. Kjempegodt til crispy duck, vårruller og som dipp til andre ting. Kan lett jekkes opp mange hakk ved å tilsette noen av ingrediensene over.
Kokosmelk– Det asiatiske svaret på fløte. Har et bredt bruksområde og kan brukes i alt fra supper, curryer, desserter og smoothies!

KRYDDER/URTER
Sitrongress– Sentral ingrediens i det thailandske kjøkken, og gir en distinkt sitronsmak.
Sambal oelek– Chilipaste jeg bruker i gryteretter, satay, dipper med mer.
Rød og grønn curry paste– Denne pasten har en kremet konsistens og er lages av rød  eller grønn chilipepper. Den er en uunnværlig ingrediens i den thailandske kjøkkenet, og gir en ekstra piff til wok, sauser, gryteretter og supper. Kombiner den gjerne med kokosmelk.
Kaffir limeblader– Jeg klarer mneg ikke uten limeblader. De gjør hele Tom kha suppen! De passer perfekt i sauser med kokosmelk, ingefær og chili. 
Thai basilikum– Jeg elsker basilikum. Vanlig basilikum til italiensk og europeisk mat, thai basilikum til asiatisk mat. Smaken er søt, med en anis og mynteaktig lukt.
Koriander– Koriander er kanskje den urten jeg bruker mest, med unntak av basilikum. Det passer perfekt i asiatisk matlaging, og jeg vet folk har et elsk/hat forhold til denne urten. Derfor pleier jeg å servere den i en skål ved siden av, hvis det kommer gjester som syns det smaker såpe.

NUDLER
Risnudler-Disse er et glutenfritt nudelalternativ som passer perfekt til å woke, for eksempel i en av mine favorittretter, Pad Thai.
Glassnudler-Glassnudler er naturlig glutenfrie og har en fin fast konsistens som passer godt sammen med sprøe grønnsaker i en asiatisk salat, eller i vårruller.

GRØNNSAKER/FRUKT
Gulrøtter
Ingefær
Bambusskudd
Vannkastanjer
Hvitløk
Vårløk
Chili
Lime
Mango

Dette ble litt av et innlegg, men forhåpentligvis kan jeg inspirere noen til å lage seg en egen asiatisk avdeling i kjøkkenskap og skuffer. Jeg har selvfølgelig ikke alle grønnsaker og ingredienser til en hver tid jeg heller, men ser nå at det ofte er en eller to ting jeg må ta med fra butikken da jeg ofte har de andre basisvarene fra før. Ingenting er bedre enn det! Det tar også litt tid å bygge opp denne samlingen nydelige basisvarer! Men kanskje du fikk en liten åpenbaring i hvorfor det er så mange ingredienser i en oppskrift, og at du gidder å kjøpe den fish saucen, fordi jeg lover deg- den gjør det så mye bedre!

0 comment
0

Du liker kanskje også

%d bloggers like this: